2014. május 20., kedd

ERŐKÖZPONT minden mennyiségben! 


Találd meg a tested "erőközpontját", stabilizáld vele a gerinced és minden mozdulatodat! 


Összegyűjtöttem néhány fészbukos írásom, amelyekben a lehető legsokszínűbben írom le, mi az az Erőközpont, hogyan tudod megérezni, hogyan tudod használni és a többi, és a többi. :)

Nézzük sorban: 

1. Erőközpont - a "hivatalos" :)


Majd' minden bejegyzésemben szerepel, mégsem írtam le sosem, hogy mi az. Főleg azért, mert annyi helyen olvasható, hogy gondoltam, nálam nincs szükség még egy leírásra. Most meggondoltam magam. Nem is egyszer, hanem sokszor, sokféleképp fogom elmondani, mi az az ERŐKÖZPONT, hogy tényleg érthető legyen. 

Az első amolyan hivatalos verzió. Aztán majd jönnek az érthetőek. 


Az Erőközpont fizikai valójában a tested anatómiai középpontja és az azt körülvevő összes izom, azaz elsősorban az összes hasizom. A megszokott egyenes hasizom ("kockák"), a még szintén ismert ferde hasizom, és a kevésbé ismert, de annál hasznosabb haránt hasizom! Ezek támasztják, elölről a gerinced.
Nézzük a másik oldalalt: hosszú hátizom a gerinc mentén, és a sokba hasadt izom az ágyéki szakaszon.
Végül pedig alulról támasztja a farizom és a belső comb is. 
Nos ezek azok az izmok, melyeket tartani, feszíteni kell pilatesezés alatt (vagy mindig  ), hogy az edzés preventív legyen, miközben még szép hosszúra is nyújtod a derekadat, és behúzod a hasad. 
Ha ezt most kipróbáltad, képzelem, hogy nézel ki, és hogy érzed magad  - épp ezért nem is magyarázom tovább. 
Mivel minden mozdulatnak innen kell kiindulnia, minden gyakorlat alapja, nagyon fontos, hogy tényleg ráérezz. Ezért a témát még koránt sem fejeztük be!


2. Erőközpont - a "vicces" (by Levi Strauss  )


Tényleg fontos, hogy ráérezz, hogyan tudod megtartani (és ezzel stabilizálni a törzsed), ezért újabb szempontból vizsgáljuk meg a kérdést.

Szóval: Volt már Rajtad szűk nadrág? Ha igen, képzeld el, milyen volt az. Ráadásul legyen ez a nadrág egy olyan régimódi, magas derekú, kemény farmer, ami nem nyúlik! Na ebbe próbáld belepréselni magad! 
El tudod képzelni?: Felhúztad a lábadon, ez rendben, de jön a feneked. Jól összeszorítod, behúzod...igen, feljebb jött! Cipzár....húúú, mély levegő, has behúz, és a cipzár egyre feljebb és feljebb kerül. Már a köldöködnél jársz, és igen, begombolod!!!  
Kicsit becsomagolva érzed magad, de sebaj, összetart valami. A képzeletbeli nadrág: jelen esetben az Erőközpontod! 
Minden gyakorlatnál így, ilyen "farmerba csomagolva" kell érezned magad (természetesen levegőt azért vegyél!  ). 
A mozdulataidat is a központodból kell vezérelned! Talán erre a legnehezebb ráérezni, ezért legközelebb azt fejtem ki, hogyan tudod erőközpontból mozgatni a végtagjaidat! Katonák és kötelek lesznek a segítségünkre! 

3. Erőközpont - "katonásan" :) 

Ha alaposan elolvastad a korábbi írásokat az erőközpontról, már minden bizonnyal jobban rá tudsz érezni annak tartására.
Na de hallottál-e már olyat pilates órán, vagy videóban, hogy "ERŐKÖZPONTBÓL INDÍTSD A MOZDULATOT! " ? 
Nos, őszintén szólva én ezt baromira nem értettem, mikor először (vagy akár huszadszor) hallottam. HA EGYSZER A LÁBAM HÚZOM, HOGY MOZOGHATNÉK ERŐKÖZPONTBÓL???
Aztán jött a képzelőerő és a felismerés!  Azt gondoltam, hogy az erőközpontomban ott lakozik néhány izmos, fegyelmezett katona.  Mindegyiknél van egy-egy erős kötél, ami a testem különböző pontjaihoz van rögzítve. Így amikor azt szeretném, hogy hajlítsam a térdem erőközpontból, a hozzá tartozó katona elkezdi húzni a kötelet és azzal együtt a térdemet. Mikor ebbe belegondolok, tényleg képes vagyok érezni, ahogy az erőközpontomból indulnak a mozdulatok. 
És persze ugyanez működik fordítva is, mikor toljuk a lábunkkal például a Pilates Reformer gép kocsiját. Csak akkor képzeld merevnek a katona kötelét (igen a kötelét!  ), amivel távolítja a törzsedtől a végtagjaidat! 
Hatékony gyakorlást és vidám edzéseket Nektek! Dolgozzanak azok a katonák! 


4. Erőközpont - tömören


Az Erőközpont az, amikor egy vákuum BECUMMANTJA a hasadat! 


Nos, ezek után most már a leírtakat betartva eddzél, bármilyen sportról is legyen szó! 

Ha tetszett a bejegyzés, hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is!

Sok puszi,
Zsófi

1 megjegyzés:

  1. Végre egy érthető megfogalmazás az erőközpont kapcsán. Hálás köszönet Zsófikám :) Puszillak: Andici

    VálaszTörlés